23 Nisan 2013 Salı

SEBZELİ PATATES KAPAMA



Malzemeler :

• 5 adet büyük boy patates
• 4 adet yeşil soğan
• 1 tutam maydanoz
• 4 adet taze soğan yaprağı
• 1 adet patlıcan.
• 2 adet havuç
• 1 adet küçük kuru soğan
• 3 adet tatlı biber
• yarım çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber, nane, tuz.
• bir su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
• yarım yemek kaşığı tereyağ
• yarım çay bardağı sıvı yağ



Yapılışı:


  1. Patateslerin kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayın. Tencereye koyun üstüne çıkacak kadar su ilave edip haşlayın.
  2. Haşlanmış patatesleri süzün, tereyağını içine atın tuz ilave edin, bir parça rendelenmiş kaşarpeynir ilave edin iyice ezin.
  3. Maydanozu ve soğan yapraklarını ince ince doğrayın ezdiğiniz patateslere ilave edin ve karıştırın.
  4. Derince bir tepsi yada borcamı yağlayın. Hazırladığınız patatesin yarısını borcama eşit bir şekilde yayın. ( kalan patatesleri üzerine kapatmak için bir köşeye alın)
  5. Havuç ve soğanı soyun. Patlıcan, havuç, ve biberleri küçük küpler halinde doğrayın.
  6. Derin bir tavaya sıvı yağ ilave edip baharatları ekleyip, doğradığınız malzemeleri sık karıştırarak kızartın.
  7. Kızaran malzemeyi borcamdaki patatesin üzerine eşit şekilde yayın.
  8. Kenara ayırdığınız patatesi üzerine koyduğunuz sebzeleri ezmeyecek şekilde, sebzelerin üzerine eşit bir şekilde açık kalmayacak şekilde kapatın.
  9. Rendelenmiş kaşar peynirini patateslerin üzerini kapatacak şekilde serpin.
  10. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Ilık servis ediniz.




Not: 
Kızarmış kırmızı et yada tavukla servis edebilirsiniz.



                                                                                                                                           Ellerinize Sağlık...
                                                                                                                                           Afiyet Olsun.



=) FIRINDA RASTGELE (=





FIRINDA RASTGELE

(6 kişilik)



Malzemeler: 
Köftesi için

• 750 gr. yağsız köftelik kıyma
• 2 adet kuru soğan
• 5 diş sarmısak
• 3 dilim bayat ekmek
• bir tutam maydanoz
• bir tutam dereotu
• bir çay kaşığı karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, kekik
• yarım çay kaşığı tarçın
• 1 adet yumurta
• yarım çay bardağı sıvı yağ
• tuz

-------------------------------------------------------------------------------------------

• 4 adet orta boy patates
• 20 adet arpacık soğan
• 5 adet çarliston biber
• 2 adet tatlı kırmızı biber
• 1 çay bardağı bezelye
• 2 adet büyük domates



Köftenin Yapılışı:

1. Soğan, maydanoz, dereotu ve sarımsakları blender ile iyice ezin.
2. Derin bir kaba kıymayı koyun, ekmekleri ıslatarak kıymanın için koyun.
3. Blender dan geçirdiğiniz malzemeleri de kıymaya ilave edin.
4. Yumurtayı kırın, kalan malzemeleri de ilave edip iyice yoğurun.
5. Yoğrulan kıymanın ağzını iyice kapatın ve yaklaşık bir saat buzdolabında dinlendirin.
6. Dinlenen kıymayı cevizden büyük olacak şekilde yuvarlayıp bastırın ve köfte haline getirin. (İnce olmasın.)
7. Yağladığınız borcama (geniş) hazırladığınız köfteleri dizin 180 derece ısıtılmış fırında 20 dk. kızartın.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
8. Ardınından patates ve soğanları soyun. ( soğanlar bütün kalsın) Patates ve biberleri iri küpler halinde doğrayın.
9. Domateslerin kabuklarını soyun dörde bölün.
10. Bir kabın içinde sıvı yağ, karabiber, kekik, doğramış olduğunuz malzemeleri, bezelyeleri ve soğanları karıştırın.
11. Bu karışımı fırında ki köfteye domateslerle birlikte ilave edin ve üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyin.. Üstten kızaracak şekilde fırında yaklaşık 40 dk. pişirin.



Not: 
Arada sırada köfteler dağılmayacak şekilde karıştırın ki bütün malzemeler eşit şekilde kızarsın. 
Sıcak servis edin, arzuya göre domates soslu makarna yada beyaz pilavla servis edebilirsiniz.




                                                                                                                                Ellerinize Sağlık...
                                                                                                                                Afiyet Olsun.