19 Nisan 2013 Cuma

GÜLDÜREN MAKARNA & TAVUKLU MANTARLI "GİZLİ" BAHÇE




GÜLDÜREN MAKARNA

(6 kişilik)


Malzemeler: 

• 1 paket spagetti makarna
• 1 adet küçük boy patates
• 1 adet küçük boy havuç
• 1 adet tatlı kırmızı biber
• 2 diş sarımsak
• 4 adet arpacık soğan
• çeyrek çay kaşığı karabiber
• çeyrek çay kaşığı fesleğen
• 3 yemek kaşığı sıvı yağ



YAPILIŞI:
  1. Makarna göz kararı suda haşlanır.
  2. Soğanları ve sarımsakları  soyup ortadan ikiye bölün. Patatesi, havucu, kırmızı biberi kibrit çöpü kalınlığında doğrayın.
  3. Derin bir tepside sıvı yağ ile doğradığınız sebzeleri iyice kavurun.
  4. Önceden haşladığınız ve süzdüğünüz makarna ile kavurduğunuz sebzeleri kısık ateşte harmanlayın.
  5. Ocaktan almadan önce karabiber, fesleğen ve tuz ekleyip harmanlayın ve ocaktan indirin.




TAVUKLU MANTARLI "GİZLİ" BAHÇE

(6 kişilik)

Malzemeler:

1 kg kuşbaşı tavuk göğsü (küçük doğranmış)
• 1 paket mantar
• yarım demet ıspanak
• 7 dilim kaşar peynir
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 2 paket krema (yemeklik)
• 1 tatlı kaşığı köri


Tavuğun Hazırlanışı :
  1. Sıvı yağ ve 1 çay kaşığı tereyağ ile tavuklar tavaya atılır, biraz tuz ilave edilir ve bıraktığı suyu çekene kadar arada karıştırarak pişirilir.
  2. Tavuk piştikten sonra 1 paket kremayı dökün. Karabiber, köri ve tuz ilave edin. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.




Mantarlı "Gizli" Bahçenin Yapılışı :
  1. Mantarları yıkayın ve saplarını çıkartın. Sonra mantarları 5 dk. limonlu suda bekletin. 
  2. Sudan aldığınız mantarları ağzı açık gelecek şekilde borcama ya da fırın tepsisine yerleştirin.
  3. Tepsiye yerleştirdiğiniz mantarların içine çay kaşığının ucuyla tereyağı koyun ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık 25 dk pişirin.
  4. Kökleri temizlenmiş ıspanakları yıkayın ve ince ince doğrayın.
  5. 1 baş soğanı yemeklik doğrayın ve göz kararı sıvı yağ ile tavada kavurun. Kavrulan soğanlara ıspanakları ekleyin, az miktarda karabiber, kırmızı pul biber, tuz ekleyin ve kavurun.
  6. Fırında pişen mantarların üzerine ıspanakları eşit şekilde yayın.
  7. Yaydığınız ıspanakların üzerine dilim kaşar peynirlerini dizin ve fırına geri verin. Kaşarlar kızarana kadar pişirin.


Tavuklu Mantarlı "Gizli" Bahçenin servis edilişi:

Hazırlanan tavuk servis tabaklarına eşit miktarda konur. Daha sonra spatula yardımıyla alınan mantarlar, tavukların üzerine konur ve servis edilir.





                                                                                                Ellerinize Sağlık... =)

TEPSİ MANTISI


(6 kişilik)


Malzemeler :

• 3 adet taze yufka
• 250 gr yağsız dana kıyma
• 1 adet kuru soğan
• 4 diş sarımsak
• 1 adet büyük boy domates
• 1 adet yeşil biber ( acı olmayan)
• Bir tutam maydanoz ( doğranmış haliyle)
• Bir tutam dereotu (doğranmış haliyle)
• Çeyrek çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber, kimyon.
• Yarım çay bardağı sıvı yağ

Sosu İçin:

Yarım yemek kaşığı tatlı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı sıcak su
3 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı nane


Hazırlanışı :

İç Harcı : Yemeklik doğranmış soğanlar geniş bir tavada sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Pembeleşen soğanlara kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Kavrulan kıymaya ince doğranmış sarımsak, küp küp doğranmış biber ve domates eklenir. 3 dk. sonra tuz ve diğer baharatları ekleyin ardından (yemek kaşığının ucuyla) biber salçası ve domates salçasını ilave edip yaklaşık 5 dakika kavurup altını kapatın. Altını kapadığınız tavaya dereotu ve maydanozu ekleyip karıştırın


Yapılışı : 

  1. 1 adet yufkayı 4 eşit parçaya bölün. Parçaların büyük tarafına gelecek şekilde iç harcından diğer parçalara da yetecek oranda koyun ve gevşek sigara böreği şeklinde sarın. (Diğer parçalara da aynısını uygulayın)
  2. Yağlanmış fırın tepsisine yada borcama birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin.
  3. 1 su bardağı yoğurt ve yarım çay bardağı sıvı yağ karıştırıp üzeri için sos hazırlayın.
  4. Tepsinin içine yerleştirdiğiniz yufkaların üzerine yoğurtlu sosu sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece ısıtılmış fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  5. Sıvı yağ, biber salçası, domates salçası ve 1 bardak sıcak suyu çarpın. Üzeri kızaran tepsi mantısının üzerine dökün ve 20 dk. daha pişirin.
  6. O fırında pişerken 2 su bardağı yoğurtdu göz kararı nane ve fesleğen ekleyerek çırpın. 
  7. 20 dakika sonra fırından çıkarttığınız tepsi mantısını servis tabağına alın ve hazırlamış olduğunuz yoğurtlu sosu üzerine dökün.
  8. Minik bir tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve kırmızı pul biber kaynatıp yoğurt sosunuzun üzerine dökün.


                                                                                                            "2" buçuğun eşsiz lezzetlerini.        
                                                                                                             böylelikle tatmış olacaksınız. 

 
                                                                                                                                          Ellerinize Sağlık...





16 Nisan 2013 Salı

"2" Buçukluktan mesaj var!

Cinsiyet, yaş, kültür, ırk hiç bir şeyin ayrımını yapmadan hepinize kocaman bir merhaba...

Ben "2" Buçukluk, 

Ne mi yapıyorum? 

- Yemek yapıyorum... =)

Çok da ilginç bir şey değil, öyle değil mi. Ben ne bu işin eğitimini aldım, ne bir yerlerde gördüm, ne de büyük ustalardan ders aldım. Kısacası bu işi mutfağından, yani kendi mutfağımdan öğrendim. Bu güne kadar yaptığım veya kendimce uydurduğum farklı lezzetleri ailem, eş dostla paylaştım, tabi ki deneme yanılma yöntemiyle. Ama hep güzel tepkiler aldım. Ve anladım ki, yemek yapmak bir sanat değil, bana göre bir aşk... Çünkü her yemek yaptığımda tıpkı bir sevgiliye duyulan aşk gibi heyecanlandım. Bu da bu heyecanımla ortaya değişik lezzetlerin çıkmasına sebep oldu. Ve aldığım bir kararla bu lezzetleri sizlerle paylaşmak istedim. 

Ha bu arada dipnot, aman aman bir bütçeye sahip olmanıza hiç gerek yok, bende sıradan bir mutfağa sahibim. Tabi başlıca kurallarımız var. Az yapıp öz ve lezzetli yapmak maharet. =) Ve tabi ki yemeği yapmaya başlamadan önce muhakkak aç olmalısınız ki iştahla yemek yapabilesiniz. Mutfakta olmazsa olmazınız, sevgi, merhamet olmalı, bunun sonucunda Allah`ın izniyle yapamayacağınız hiç bir şey yok. Biz bu arada yemek yaparken sizlerle sohbet edip fikir alış verişlerinde bulunabiliriz. Şimdilik bana katlandığınız için çok teşekkür ederim, görüşmek dileğiyle sağlıklı, merhametli ve sevgiyle kalın...





Not:

Unutmayalım ki evrendeki tek canlı biz değiliz. Diğer canlılara saygılı ve merhametli olmalıyız ki, doğru insan olabilelim. Bu sebeple, artık yemeklerimizi lütfen sokak canlılarına küçük bir tas ile veriniz. Eminim hepimizin evinin, işyerinin yakınında mutlaka bir sokak hayvanı vardır. Unutmayın, tıpkı bizi yarattığı gibi yüce Rabbim onları da yarattı. Biz insanoğlundan hiç bir çıkar gözetmeyen bu hayvancıklara biraz sevgi, biraz merhamet her insanoğlunun içinde olmalı UNUTMAYIN...